Mleko organiczny Związany z niższej

Mleko organiczny Związany z niższej instancji alergii, egzemy i astmy u małych dzieci

Według nowego badania opublikowanego w British Journal of Nutrition, małe dzieci, które spożywają wyłącznie organiczne produkty mleczne są mniej narażone na rozwój astmy, alergie, egzemy lub do czasu ich dotarcia do dwóch lat. „To jest pierwszy przykład określony wpływ na zdrowie ekologicznej konsumpcji żywności zostało opublikowane w czasopiśmie recenzowanym,” powiedział Carlo Leifert, naukowiec z brytyjskiego Uniwersytetu w Newcastle, który prowadzi podobne badania w kierunku korelacji pomiędzy żywności ekologicznej i zdrowie.

Naukowcy z Instytutu Louisa BOLK w Holandii po 2500 ciężarnych kobiet poprzez ich ciąż i przez około dwa lata po narodzinach ich dzieci. Informacje dotyczące ogólnego stanu zdrowia poddanych, stylu życia i nawyków żywieniowych zostały nagrane w trakcie badania. Zespół stwierdził, że szybkość alergii u dzieci, wyłącznie spożywane organicznych produktów mlecznych i których matki spożywane tych produktów podczas ciąży i karmiących piersią był prawie 40 procent mniejsza niż u dzieci, które spożywały nieorganiczne produkty mleczne lub kombinacji organicznych i nieorganicznych pokarmy.

„Istnieje wyraźna zależność pomiędzy organicznym zastosowania mlecznej i mniej egzema”, że badania prowadzić autor Machteld Huber. „Różnica była istotna tylko dla dzieci, ale wyłącznie jedzenie organiczne produkty mleczne”. Huber dodał: „Nie znaleźliśmy relacji gdyby [Oba rodzaje] ekologicznych i konwencjonalnych produktów mlecznych.”

– autor artykułu